Bør du eie eller leie en bolig?

Å leie eller eie bolig? Det er mye som tyder på at boligprisene i Norge ikke er på vei opp, men på vei ned. Samtidig er det å leie bolig ofte en mer fleksibel og uforpliktende ordning som mange velger. Hva er egentlig best? Vi skal nå se på fordeler og ulemper ved å leie og eie en bolig.

Det er ikke til å skyve under en stol at det fortsatt er ganske så dyrt å kjøpe bolig i Norge. Dette kommer selvsagt an på hvor du skal kjøpe bolig og hvor stor denne skal være. Samtidig er det viktig å huske på at å eie eget hus eller leilighet gir ulike typer skattefordeler, som gjør at det er mye å hente.

Hvorfor velge å eie?

Det vil i de fleste tilfeller lønne seg å eie en bolig. Dette fordi at når du tar opp et boliglån, vil du investere i en egen bolig. Pengene går rett inn i huset ditt, istedenfor til en huseier. Dette betyr også at siden det er et investeringsobjekt, vil gevinsten fra salget av denne boligen vil være skattefritt for deg.

Det er en fordel å eie et hus når boligprisene går opp, samtidig som det er kjipt når boligprisene går ned. Dette spillet må alle boligeiere spille. Det er ikke sikkert at du taper penger, men hvis boligmarkedet krasjer, kan eier enten vente med å selge for å se om prisene går opp igjen, eller selge for å få minst mulig tap.

Hvorfor leie?

Hvis du elsker frihet, så bør du absolutt leie. Det mange glemmer, er at å kjøpe og selge koster ganske mye penger. Det er ikke noe du kan gjøre i tide og utide. Heldigvis får du friheten til å gjøre nesten akkurat hva du vil når du leier. Du er heller ikke eksponert hvis boligmarkedet skulle krasje – fordi renter har ikke noe å si!

Det som er fordelen med å leie er at leieprisene er ganske faste. De går sjelden opp og det er lett å få noe i priskategorien du hadde tenkt deg. Er du ung og vil finne et sted du trives, lønner det seg også å leie. Hvorfor kjøpe en bolig når du ikke en gang vet hvor du vil bo ennå?

Hva skal jeg velge?

Det er ikke alltid like lett å velge hva du skal gjøre når det kommer til å eie eller å leie. Det er jo selvsagt enklere å leie, ettersom det krever mindre fra deg som person. Men hvis du ønsker å eie, så må du jo ha tenkt på det en god stund. Hvor ønsker du å bo?

Flere og flere unge bor lengre hjemme hos foreldrene sine for å kunne få råd til å eie en bolig. Dette gjør at pengene blir spart opp raskere enn hvis du skulle leid og spart penger på toppen av dette. Det har blitt en trend å jobbe fulltid, men samtidig bo hos sine foreldre til du har råd til en bolig.

Leietaker eller eiers marked?

Det skifter fra år til år hvem som er vinner og taper på markedet. Hvis du bor i Oslo er det vanskelig nesten uansett om du leier eller eier. Dette fordi prisene er presset ekstremt høyt opp. Dette gjør det vanskelig for nykommere som vil inn på et av markedene, fordi prisene er aller høyest i den sentrale hovedstaden.

Hva skal jeg velge?

Det er helt individuelt hva du vil velge. Vil du bo i sentrum av Oslo kommer det nok til å ta deg lengre tid å opparbeide deg egenkapital til å kunne kjøpe deg en bolig. Hvis du bor hos dine foreldre kan du lettere spare opp kapital. Elsker du frihet, så velg å leie fram til du har funnet drømmeplassen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *